Indonesische keuken

Indonesische keuken:
Het eten in de Minahasa

In de Indonesische keuken staat het traditionele eten van de inwoners van de Minahasa bekend om twee redenen. Ten eerste is het eten heel pittig. Ten tweede, de Minahasers eten het vlees van bijna elk dier. De Minahaser zegt zelf: “We eten hier alles op vier poten behalve de tafel.”

Manado is de hoofdstad van de provincie Noord-Sulawesi. De Minahassers die hier wonen zijn bijna allemaal christelijk. Als gevolg daarvan is het ‘toegestaan’ om allerlei rare soorten vlees te eten. In de rest van Indonesië wordt weinig varkensvlees gegeten, omdat dat onrein is voor moslims. In Manado eet men dus wel varkensvlees, maar daar blijft het niet bij. Ook andere dieren die moslims niet mogen eten (en ook in Europa zeer ongewoon zijn) horen tot het vaste menu van de Minahasa.

Zo wordt het vlees van honden, katten en ratten gegeten, maar ook van vleermuizen en slangen. Een lokale specialiteit is Rintek Wu’uk, vaak afgekort tot RW. Dit is een stoofpotje van kleine stukjes hondenvlees met heel veel chilipepers.

een aantal Minahasarecepten uit de Indonesische keuken:

Ayam rica-rica

In bijna alle Minahasa-gerechten wordt cabe rawit gebruikt, kleine, heel pittige chilipepertjes. In Manado zelf wordt de rawit ook wel rica anjing genoemd. Dat betekent ‘hondenkruiden’, omdat de pepertjes zoals gezegd altijd gebruikt werden en worden voor gerechten met hond. De meeste gerechten bestaan uit rijst met vlees en/of vis met heel veel pepertjes. Groentes worden ondergeschikt geacht. Terwijl het eten in heel Indonesië pittig is, staat het Minahasa-eten zelfs in Indonesië bekend als ‘vreselijk pittig’. Een bekend gerecht uit Manado dat wél in heel Indonesië populair is (omdat er geen raar vlees in zit) is ayam rica-rica, letterlijk ‘kruidige kip’. De gegrilde kip wordt gekruid met knoflook, ui, limoen en (vooral) cabe rawit. Soms wordt er tomaat toegevoegd, maar dan is het minder pittig. Rica-rica kan eventueel ook gebruikt worden om eend, vis of rund te kruiden.

Bubur Manado

 

Een ander populair gerecht is de tinutuan. In de rest van Indonesië wordt dit simpelweg bubur Manado genoemd, oftewel ‘rijstepap uit Manado’. Dit gerecht wordt vaak gegeten als ontbijt. Het bestaat uit rijstepap met veel groentes (en is dus een uitzondering op de regel), zoals spinazie, mais, aardappel, ui en pompoen. Daarnaast wordt er natuurlijk sambal doorheen gemengd.

Babi Tino ransa (Tinoransak)


Normaal wordt dit gerecht klaargemaakt met varkensvlees (babi), maarje kunt het gerecht ook klaarmaken met rund of kip.

Ingrediënten:

– 500 gr. hamlappen, – 1 ui, – 2 rode rawits, – 5 cm. djahé. – halve theelepel kerrie, – 3  serehstengels, – 5 dl. heet water, – 2 eetlepels olie

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes. Verwijder het harde deel van de serehstengels en kneus de sereh. Schil de djahe en snijd het fijn. Snipper de ui en snijd de rawits klein. Maak de ui, djahe en rawits fijn in de vijzel en fruit dit in de olie. Voeg het vlees toe en bak dit rondom aan. Voeg de kerrie en serehstengels toe en schep het geheel even door. Doe dan het water erbij en laat het geheel sudderen tot het vlees gaar is.