Meerdaagse tochten

We geven hier een tips voor een aantal tochten, meer informatie vind je in reisgidsen als de Lonely Planet en op websites als www.aroundtheglobe.nl.
De meest concrete en bruikbare informatie lees je waarschijnlijk in reisverslagen op sites als ‘www.waarbenjij.nu’ en ‘www.andersreizen.nl’.

Tangkoko
En natuurreservaat waar je het tarsiusaapje (spookdiertje) vindt, dit is de kleinste aap ter wereld die bij zonsondergang uit zijn schuilplaats te voorschijn komt om te jagen. Bij het ochtendgloren verdwijnt hij weer.
Verder leven er onder andere ook de makaka-aap, de neushoornvogel en de maleovogel
Het beste kun je ’s ochtends vroeg, vlak voor zonsopgang het reservaat in trekken onder begeleiding van een gids. Of aan het einde van de middag, vlak voor zonsondergang.
Gidsen regel je ter plaatse, een wandeling door het park duurt ongeveer 3 uur.
Er is een beperkt aantal resorts bij het park. Vooraf reserveren is raadzaam.
Je reist met de bus via Bitung naar Tangkoko.

Bunaken
Bunaken is een klein eiland voor de kust van Manado, het centrum van het Bunaken National Park-zeereservaat dat uit vijf eilanden bestaat. De eilandbewoners leven voornamelijk van de visvangst en de koprateelt en van het snorkel- en duiktoerisme.
De meeste snorkel- en duiklokaties liggen rond Bunaken, de mooiste plekken om te snorkelen bevinden zich aan de kant van Siladen. Je kunt er het hele jaar door terecht.
Boten naar Bunaken vertrekken vanuit Manado. Er is een publieke boot, de meeste toeristen regelen vervoer via hun resort op Bunaken.

Togian Eilanden
Sendowan Baru impressie
Paradijselijke eilandengroep in centraal Sulawesi. Een unieke plek om te duiken en te snorkelen.
De eilanden worden nauwelijks bezocht omdat de tocht er naartoe heel wat regelwerk vraagt. Maar een trip erheen is zeker de moeite waard!
Vanuit Sendowan Baru reis je naar Gorontalo om daar de boot te nemen naar een van de eilanden.